Udendørs arealer

Arena Midts beliggenhed giver dig rige muligheder for outdoor aktiviteter. Både lige uden for døren i Arena Parken og med adgang til skov- og stisystemet Krabbes Grønt samt i køreafstand til en perlerække af oplevelser og aktiviteter i det fri.

Arena parken

I Arena Parken kan du slå dig løs i et spændende parkområde med rig mulighed for et væld af gratis aktiviteter for både store som små. Her er en stor streetbasketbane, en mægtig multibane og en smart sandbane til blandt andet en sjov omgang beachvolley, strandhåndbold eller -fodbold. Parken rummer også en ”Junglesti” for de mindste og har to shelters med bålplads til fri afbenyttelse. Skulle det ikke være nok, så er der sågar også petanquebane, træningsbane med TRX samt cykel- og løbebane med forhindringer til fri afbenyttelse.

Krabbes Grønne Ring

Krabbes Grønne Ring er et tolv kilometer lange, historisk stisystem, som går rundt om hele Kjellerup. Stisystemet er opmærket med kunstskulpturer som kilometersten, og undervejs er der både kort/skilte samt QR-koder, som giver mulighed for at få yderligere indsigt i de lokale oplevelser. Det er masser af mulighed for at kombinere og sammensætte din egne ruter for at gøre ture korte eller længere. En perfekt måde at opleve lokalområdet i Kjellerup på.

Bjerget

På fritidsområdet ”Bjerget” holder fodboldklubben til sammen med bla. Skytteforeningen. Der er også tennisbaner, strandhåndbold og beach-volley samt mulighed for et spil petanque.

Tangesø

Tange Sø ligger ved Ans få kilometer fra Kjellerup. Søen blev skabt i 1920, da Gudenåen blev opstemme Gudenåen for at producere elektricitet ved vandkraft. Der føres tilsyn med badevandskvaliteten ét sted – ved Ans Søbred. Der kan bades fra det offentlige areal ved Ans Søbred i Ans By. Der er en sandstrand, en badebro, et opholdsareal, offentlige toiletter, shelters, madpakkehus, bord og bænke. Det er muligt at parkere ved arealet. 

Kompedal plantage

Forstil dig en skov ligesom New York. Sådan er Kompedal Plantage; i hvert fald når man ser på kortet. Kompedal ligger på den østlige del af Karup Hedeslette og er en af Jyllands største sammenhængende plantager. Den er bygget fuldstændig systematisk med grusveje vinkelret på hinanden ligesom streets og avenues i de fleste amerikanske storbyer. Firkanterne med plantage mellem vejene hedder oven i købet også blokke. Hver af dem er på 215 hektar og er delt op i felter på cirka 12 hektar hver.
På ture rundt i plantagen er der store chancer for at du møder en eller flere af de 4-500 krondyr, der lever i plantagen. Kompedal Plantage både rummer åbne hedeområder, nåletræesområder og også løvtræsområder – derfor findes der også mange forskellige fuglearter. Du har stor chance for at se svævende musvåger, spurve- og duehøge og de store sorte ravne, der flyver skrigende rundt højt over plantagen.
Plantagen er også rig på historie, her kan du følge Hærvejen og mærke historiens vingeslag fra Kongekampen mellem Valdemar og Svend, der blev udkæmpet den 23. oktober 1157 på Grathe Hede. Hundrede af tapre mænd deltog i kampen, der endte med at Svend blev slået ihjel og Valdemar vandt. Svend blev senere kaldt Svend Grathe og Valdemar, der samlede Danmark igen efter årtiers borgerkrig, fik navnet Valdemar Sejr. Hærvejen går lige forbi Grathe Hede og igennem den østlige del af Kompedal Plantage.

Hinge sø

Hinge Sø ligger i rolige omgivelser syd for Kjellerup. Der føres tilsyn med badevandskvaliteten ét sted; det offentligt badested, “Hinge Søbad”, som ligger på den nordlige side af søen. Der er badebro, sandstrand, toiletfaciliteter og borde-bænkesæt ved søbadet samt madpakkehus og bål / grillsted. Toiletbygningen er åben i perioden 1. april til 15. oktober. Det omkringliggende opholdsareal er delvist skovbevokset. Søen er meget næringsrig, og det medfører en kraftig vækst af alger, som gør vandet grønligt og meget uklart. Hver sommer sker opblomstring af blågrønalger i Hinge Sø. Nogle arter af blågrønalger udskiller giftstoffer, der i værste fald kan føre til forgiftninger af dyr og mennesker. Den kraftige algevækst hæver søvandets pH-værdi, hvilket kan give hudgener i forbindelse med badning. Hvis vandet er meget uklart og grønligt, bør man derfor ikke bade i søen.

Mountainbike

Arena Midt mærker i den grad, at cykling – især Gravel og MTB – er blevet meget populært de seneste år. Mange af vores brugere og gæster spørger ind til mulighederne for at afprøve cykelevnerne i skove og andet uvejsomt terræn. Arena Midt er beliggende tæt på nogle af Danmarks allerbedste MTB-spor, og derfor har vi valgt at præsentere de gode muligheder, som ligger inden for rækkevidde.

silkeborg

Silkeborg er topattraktion, når det gælder især MTB. Her kan du nyde den smukke natur på to hjul i skovene i Søhøjlandet. Der er masser af udfordringer og oplevelser for alle: nybegyndere såvel som rutinerede.
Silkeborg rummer flere spor, som normalt deles op i enten MTB spor i Nordskoven eller MTB spor i Vesterskoven.

Nordskoven

Silkeborg Nordskov rummer en af landets mest udfordrende mountainbikeruter (”De 10 Spir”). Ruten er 15-20 km lang og er helt overvejende anlagt i skovbunden som et ensrettet singletrack. Her er udfordringer til alle! Ruten er etableret med en forholdsvis let blå rute, som kan udvides med passager, der er mere krævende og udfordrende for den øvede mountainbikerytter. Disse passager er markeret med henholdsvis røde og sorte pile.

Vesterskoven

Silkeborg Vestskov og kaldt “Det danske Harzen” er spækket med fede nedkørsler og opkørsler til enhver smag. Her kan du bl.a. prøve kræfter med Danmarks længste nedkørsel og en masse flow. Turen er for alle, uanset om man er øvet eller aldrig har prøvet mountainbike.

Bikepark

Silkeborg huser også en ny Bikepark. Her kan du boltre dig på fire Bikepark spor, et blåt flow spor, et blåt jumpspor samt et rødt og sort spor. Uanset dit niveau er dette stedet, hvor du for alvor bliver underholdt, udfordret og kan forbedre din teknik. 

Stendal Plantage

Få kilometer fra Kjellerup ligger Stendal Plantage, som er en del af Alheden Skov beliggende vest for Hærvejen. Plantagen er rig på muligheder for mountainbikere, kondiløbere, vandringsfolk og ryttere til hest.

Stendal er især populært for sine MTB spor (blå og rød). Her finder du en hurtig rute på 8 kilometer. Sporet i Stendal er primært en blå linje, som smyger sig den gennem den smukke, rolige skov. Fra den blå linje er der røde sløjfer til den mere erfarne. Hovedsporet (blå) kan køres sikkert og med godt flow af de fleste voksne mountainbikere og større børn med bare lidt erfaring. En del af sporet er grusbelagt, og du vil ikke møde svære, byggede elementer på den blå del. Der er parkeringsplads overfor Ulvedalsvej (Ulvedals Rasteplads) eller i skoven på Jagtjunkervej. Du parkerer i skovbrynet og kører lidt (50-100 m) ned ad grusvejen. Sporstart kommer på din højre hånd. Følg piktogrammerne og nyd naturen.

Plantage rummer også en del gamle historiske gravhøje, som er værd at gå en tur og kigge nærmere på. Der er også mulighed for at slå lejr i både telt og shelters. Der er indrettet en lille rasteplads med bålplads, borde og bænke, og der er tilmed rindende vand. Ved parkeringspladserne er der opstillet kasser med foldere, der beskriver tre forskellige vandreture i området af tydeligt afmærkede ruter.

Shelters kan bookes hos Naturstyrelsen: https://book.naturstyrelsen.dk

Viborg – MTB

Med kun et kvarters kørsel fra Kjellerup har du adgang til et væld af MTB oplevelser i og omkring Viborg. Her kan du cykle 100 kilometer spor i otte forskellige skov- og naturområder, som er forbundet af transportveje, der primært er grus- og cykelstier.

Viborg Plantage

Viborg Plantage er også en yndet MTB destination. Det ligger i en plantage hvor mange rødder og sving er en del af udfordringen. Det kan godt være en udfordring med de glatte rødder på de våde dage. Sporet, som snor sig gennem nåleskoven, kan køres af de fleste. Det er et let til middelsvært terræn og kun ganske få højdemeter. I Viborg Plantage er startstedet p-pladsen ved den gamle skydebane få hundrede meter efter Løvbjerg på Koldingvej.

Bækkelund

Bækkelund er opmærket som en blå rute, men vær opmærksom på, at en del af ruten er af rød sværhedsgrad særligt pga. større rødder og nogle få byggede elementer (drops, sten), som kræver lidt teknik og balance. Terrænnet er forholdsvist fladt med få meget korte stigninger.

Der er forskellige muligheder for at hoppe på sporet. Start evt. fra Bækkelund/Egedal.Fra parkeringspladsen skal du bevæge dig mod nord, krydse cykelstien/banestien og køre ind i skoven ad grusvejen. Følg grusvejen ca. en kilometer. Sporstart kommer på højre hånd markeret med piktogram. Eller start ud ved den gamle skydebane, der ligger som en afstikker fra Koldingvej ind i skoven mellem Viborg og Hald Ege.

Hullerne - Dirt jump

Hullerne Dirt Jump er det mest ekstreme spor i Viborg. Her er der store gaps og drops, der virkelig kan rykke grænser. Hullerne Dirt Jump er desuden den største af sin slags i Danmark og besøges af flere tusinde året rundt. Hullerne ligger i Klosterskoven i kanten af Ødalen. Der er p-pladser ved Søndermølle Kultur og Naturcenter på Vinkelvej. Hullerne finder du i skovkanten – over Vinkelvej og følg den store grusvej mod øst.

Neckelmann - 98% track og 2% grusvej

Sporet Neckelmann består af 98% track og 2% grusvej. En rå og barsk tur i Skrikes og Neckelmanns plantager. Forvent modstand fra sporet, som er åbnet i efteråret 2018. Sporbyggerne laver hele tiden forbedringer og bygger spændende sektioner. Flere steder er der rafter i bunden af sporet og du finder rockgarden på både op- og nedkørsler. Skovens egne materialer bliver anvendt til sporbygning. Oplev sporbyggernes flotte sektioner på natursporet, hvor træ, sten og rødder giver udfordringer. Sporet starter ved den store parkeringsplads på Skivevej.

Ødalen - Klostermarken

Lige øst for Viborg finder du 5 kilometer udfordrende og kuperet terræn, der henvender sig til den mere øvede rytter. Sporet er opmærket som en rød rute med sorte sløjfer. Du starter lidt hårdt ud fra parkeringspladsen overfor Gymnastikhøjskolen, for det går nemlig op helt fra første piktogram. Heldigvis kommer der hurtigt belønninger i form af sjove nedkørsler. I Ødalen møder du også Ligadroppet – sort linje, lidt berms, step-ups og rock-features i et spor, der ellers snor sig naturligt rundt i det smukke terræn, som er et gammelt militærområde. Ved Danhostel Viborg finder du vandhane og reparationsstander med værktøj og fodpumpe, hvis uheldet skulle være ude.

Sjørup - stepup, drop og hop

Sjørup har et langt spor, der kan køres i forbindelse med det korte! Så har du kræfter i benene, er det anbefalelsesværdigt at tage den blå og de to røde sløjfer med også. Her får du lidt flere højdemeter samt flere udfordringer i form af snævre passager, stepup, drop og hop, samt stejle op og ned kørsler.

Skrikes - naturspor med lækre features

Skrikes er et flot naturspor, hvor skovens egne materialer er anvendt til sporbygningen. Oplev flotte elementer som mini rockgarden og små raftebroer. Start og mål ved den store parkeringsplads på Skivevej. Vær opmærksom når vejen krydses. Sporet udvikler sig hele tiden og nye elementer tilføjes. Der er en del rødder, nogle af disse bliver armeret med sten, andre forbliver “som udfordringer”. Tag gerne turen to gange, du finder hurtigt en god linje og et godt flow på sporet.

Undallslund

Sporet i Undallslund er flot anlagt i plantagen Undallslaund nordvest for Viborg. Du slutter med at køre en del af startsløjfen – følg blot skiltene. Sporet er bynært og parkering er lige ved sporstart. Sporet slanger sig forbi bunkere fra 2. verdenskrig og gennem den åbne bøgeskov. I udgangen af 2018 fik området en teknikbane og Undallslund Trailcenter.  Sværhedsgraden er let til middel (grøn og kan køres af alle). Du kan parkere din bil ved den store p-plads hvor der også er et toilet sporet starter og slutter samme sted.

Stanghede - storslået hedelandskab

Sporet Stanghede ligger i et smukt bakket og åbent landskab. Det byder på 11 kilometer spor ad naturlige stier på det skønne hedeområde. Sporet er mærket op i let til middelsvært terræn – velkommen på opdagelse! Fra P-pladsen på Herningvej tager du ad markvejen mod syd (ca. 100 m), åbner trælågen ind til selve hedeområdet og finder de de første pæle, som viser dig godt 11 kilometer rundt på lyngheden. Med naturligt underlag, stier og dyreveksler under dækkene er en tur på heden noget helt særligt. Her er du i åbent landskab, ubeskyttet mod vind og vejr og i ét med de fine, små bakker, skulpturelle enebærbuske, gravhøje og lavninger. I sommerhalvåret kan du risikere at møde en flok køer og nogle kokasser. Køerne er ganske fredelige men vis hensyn. Sporet på Stanghede er 11,2 km. Tager du de to sløjfer på, som går ud fra sporet på 2. omgang, kan du føje ca. 3 km mere til. Ruten byder på noget at Danmarks smukkeste, åbne natur med fine udsigtspunkter. Nyd turen, nyd udsigten og vis hensyn til dyrene, som går i området. Ikke langt fra sporstart finder du Naturskolen ved Hald – her er der toiletter og mulighed for at tanke vand.

Bronx - Vandværkssporet

Dette spor i Bjerringbro tilhører sporklassen i den tekniske svære ende. Der er utrolig mange højdemeter på det ellers relativt korte spor. Bronx MTB som står for sporet har også sørget for mange tekniske passager. Du vil blive testet på din kondition og teknik. Midt i det hele skal du huske at nyde udsigten over Gudenå dalen. Kommer du alene eller i maks tre biler er det muligt at parkere lige ved starten af sporet på Gyvelvej. Kommer I i større grupper, er der parkering ved Enggården, Jørgens Alle 42, 8850 Bjerringbro. Dette er også hjemsted for Bjerringbro BMX klub og Bronx MTB.

Hjermind - blåt spor i Bjerringbro

Hjermind sporet etableres i en god kvalitet og skal være sikre at bruge, så det afmærkede spor er attraktiv at cykle på.

Både direkte (fordi sporet er super lækkert og attraktivt at cykle på) og indirekte, ved at man opfordrer til at anvende de afmærkede spor, er det en ambition for Bronx MTB, at cykling i området kanaliseres over på det afmærkede spor. Sporet skal understøtte befolkningens mulighed for idræt, sundhed og livskvalitet og skal bidrage til at forstærke formidlingen af biodiversitet, landskab og fortidsminder.